Historie

20071222 002

In 1993 is het idee ontstaan om een sporthal te bouwen voor de inwoners van Rijpwetering en Oud Ade. Dit idee is geboren bij, en uitgewerkt door, de heer Cees van der Poel, die ook de verenigingen opriep om te gaan nadenken over omniseren. Uitgangspunt bij dit plan was de overcapaciteit van kleedruimtes en de aanwezigheid van een kantine. In vergelijking met andere sporthallen kon de hal in Alkemade West voor een relatief beperkte investering gerealiseerd worden. De heer van der Poel heeft hier veel tijd en energie in gestoken en de noodzakelijke steun vanuit de gemeente Alkemade leek meerdere keren nabij.

Nadat de heer van der Poel was afgetreden als voorzitter van ROAC’79 leek het erop dat het sporthalplan niet gerealiseerd zou worden. Toen de gemeente Alkemade voor een aanzienlijke investering kwam te staan voor de realisering van een nieuwe schoolgymlocatie, hebben de gezamenlijke verenigingen uit Alkemade West de koppen bij elkaar gestoken en afgesproken om nog een laatste poging te wagen om tot realisatie van een sporthal te komen.

Een tijdelijke commissie werd aangesteld om de haalbaarheid van een nieuwe sporthal in Alkemade West te realiseren. Deze werkgroep schreef een rapport met een positief advies, waarop de gemeenteraad van Alkemade instemde en onder voorwaarden een “go” gaf voor de realisatie.

©Lea WEBSITE Hertogshal bouw (28)

Daaropvolgend werd de Stichting Sporthal Alkemade opgericht met als eerste bestuursleden R. van der Hoorn, P. van Es en S. van der Star. Deze mensen hebben het proces van begroten, calculeren, financieren, bouwen en inrichten op zich genomen met als resultaat de opening op 5 september 2008.

 

 

Subsidieverstrekkers

De bouw van de Hertogshal is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de hieronder genoemde fondsen en organisaties. Het betreft hier informatie uit 2010 en sponsoren zijn niet actueel onderhouden op deze website.

Europees Fonds logo

 

Europees Fonds

De realisatie van de Multifunctionele Sporthal Alkemade West is mede mogelijk gemaakt door “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.

VSBfonds logo

VSBfonds

Het VSBfonds is een van de grootste sociale investeerders van Nederland. Jaarlijks steunt het VSBfonds meer dan 2.000 initiatieven op een breed maatschappelijk terrein: Mens & Maatschappij, Natuur & milieu, Kunst & cultuur en Sport. In 2007 heeft het VSBfonds voor 60 miljoen euro projecten ondersteund die verbetering van de samenleving tot doel hebben. Ook verschaft het fonds jaarlijks meer dan 200 beurzen aan studenten, die voor een post graduale studie naar het buitenland gaan. Het hoofdkantoor van het VSBfonds is in Utrecht gevestigd. Daarnaast heeft het VSBfonds vier regionale kantoren.

logo

Gemeente Alkemade

De gemeente Alkemade heeft een bedrag beschikbaar gesteld dat was gereserveerd voor de noodzakelijk geworden nieuwbouw voor bewegingsonderwijs voor de Kinderbrug. Daarnaast is een subsidie verstrekt uit het fonds Algemene Armen.

De voormalige gemeente Alkemade bevatte de kernen De Kaag, Nieuwe Wetering, Oud Ade, Rijpwetering en Roelofarendsveen. De gemeente had in 2008 14.538 inwoners op een oppervlakte van 30.88 km².

Op 1 januari 2009 is de gemeente Alkemade opgeheven en samen gegaan met Jacobswoude. Deze gemeentes samen vormen nu de gemeente Kaag en Braassem. De gemeente telt 25.741 inwoners op een oppervlakte van ruim 72 km².

 

Rabobank Groene Hart Noord

Door de Rabobank is een bedrag beschikbaar gesteld uit het Stifora. Rabobank Groene Hart Noord vindt het belangrijk om de leefbaarheid en duurzaamheid in de regio te stimuleren. Daarom heeft de Rabobank een Stimuleringsfonds, waarin de bank jaarlijks een deel van haar winst stort. Met het fonds ondersteunt de Rabobank sociale, sociaal-economische en culturele projecten in Alkemade, Jacobswoude en Nieuwkoop e.o